Trae tha Truth – Tha Truth, Pt. 3 (2017)

Trae oli varsinkin viime vuosikymmenellä oma suosikkiräppärini Houstonin osalta. Pidin hänen soololevyistään paljon. Hän on tehnyt paljon työtä erilaisissa kokoonpanoissa; hän on yksi Screwed Up Clickin jäsenistä sekä muodostaa Z-Ron kanssa ABN:n. Lisäksi ennen ensimmäistä soolojulkaisuaan (Losing Composure, 2003) hän vaikutti Guerilla Maabissa.

Traen musiikkia värittää matala ääni, jota hän hallitsee mataluudesta huolimatta yllättävän vahvasti ja kuuluvasti. Toisinaan räppääminen on hyvin nopeaa. Hän osaa myös laulaa esimerkiksi kertosäkeen mallikkaasti.

Traen kappaleiden aiheissa on käsitelty monella levyllä synkkiä aiheita; katuelämää, väkivaltaa ja kuolemaa. Traen kohdalla kyse ei ole ollut wannabe-ilmiöstä, vaan suuri vaikutus sanoituksiin on ollut sillä faktalla mitä ympärillä on tapahtunut. Nuorena poikana sekä myöskin niinä vuosina, kun hän on elättänyt itsensä rap-musiikilla. Traen veli tuomittiin kaksinkertaiseen elinkautiseen vankilatuomioon räppärinalun ollessa 12-vuotias. Hän oli itse oikeudessa 17-vuotiaana, kun syyttäjä haki hänelle 40 vuoden tuomiota törkeästä ryöstöstä. Lopputulema oli Traen onneksi lopulta kuitenkin vain noin parin vuoden vankilatuomio, johon vaikutti suuresti nuorukaisen ensikertalaisuus. Näiden asioiden lisäksi moni hänelle läheinen ihminen on päätynyt vankilaan tai hautaan. Ja näitä ikäviä tapahtumia on ollut vielä tälläkin vuosikymmenellä.

Trae laajensi nimensä Trae tha Truthiksi vuosikymmenen vaihteessa. Hän allekirjoitti levysopimuksen vuonna 2012 T.I:n perustaman Grand Hustle Recordsin kanssa ja aloitti Tha Truth-levysarjan. Tha Truth julkaistiin 2015 ja jatko-osa seuraavana vuonna. Ja nyt onkin sitten Tha Truth, Pt. 3:n vuosi.

Levyllä on 18 raitaa ja ajallisesti pituutta 78 minuuttia. Vierailijoita on runsaasti ja Trae hoitaa vain kolme kappaletta yksin. Tuottajina toimivat Ayo, Cy Fyre, Keyzbaby, Mook Beats, NIQ Maximus, Smash David ja Watson The Great.

Aloitusraitana toimii haikealla tunnelmalla varustettu “Can’t Get Close”, jonka Trae on omistanut Dominic “Money Clip D” Brownin muistolle. Hän oli Traen läheinen ystävä ja “oikea käsi”, joka murhattiin vuonna 2011. Sanoitukset ovat hyvin kirjoitettua ja koskettavaa runoutta. Biitin suhteen kosketinsoittimille ja melodioille annetaan hyvin tilaa alussa ja vasta raidan puolivälin jälkeen basso ja rummut heräävät täyteen eloon. Biitti tukee kaiken kaikkiaan Traen riimejä vahvasti.

“Alleviation” on kolmas raita, jonka biitissä on pyöritelty loistavasti kiinnostavia sampleja. Kim räppää vierailijana hyvän versen. Traen riimeissä on paljon hyviä kohtia, joista nostan esiin tämän:

“This for my ghetto I’m holding down, never leaving my post
that’s for my brother homicide, the pain was never so close
Sometimes I wish I could talk and interact with his ghost
Though I feel it was a wake-up call, I wanna go back to sleep
Nobody touch me, get sleeping pills, a heavier dose”

“Frfr” on neljäs raita, jolla Trae iskee takaisin vihaajille lyrikaalisesti. Chicagolainen Lil’ Durk antaa “tulitukea” kertosäkeissä ja NIQ Maximus on loihtinut todella mielenkiintoisen ja iskevän biitin. Aihe on sinänsä todella käytetty, mutta aivan oman syvyytensä ja vakavuutensa asiaan antaa se fakta, että niin moni Traen ystävä ja kollega (musiikin saralta) on ammuttu ja miestä itseäänkin ammuttiin kesällä 2012 esiintymisen jälkeen.

“Thuggin” on tuotannollisesti Mook Beatsin käsialaa ja mikrofonin äärellä kuullaan Traen lisäksi Young Thug ja Skippa Da Flippa. Vierailijat räppäävät nykymuodin mukaisella flow’lla, ulosannilla ja tyylillä. Ja tässä kohtaa kiteytyy levyn yksi tärkeä teema; Trae ei lähde itse liikaa kikkailemaan nyky-räpin trendeillä, vaan tuo vierailijoiden kautta uusia tuulia levylleen. Nämä vierailijat tekevät esiintymisensä kuitenkin todella vahvasti tukien Traen tyyliä ja levyn henkeä. Näin ollen levy onnistuu hyvin olemaan Traelle tyypillistä räppiä moderneilla mausteilla.

D.R.A.M. vierailee kappaleella “Fallin Down”. Raita sisältää paljon hyvin suoritettua laulamista ja kaiken kruunaa Mook Beatsin biitti. Seuraavaksi levyllä tulee “Trae Day”, joka viittaa siihen, että aina heinäkuun 22. päivä Houstonissa todella vietetään “Traen päivää”. Perinne aloitettiin vuonna 2008.

“Prodigy” menee samaan kategoriaan, kuin “Thuggin”; vierailijan (Sy Ari da Kid) avulla raidalle saadaan Traelle tyypillistä otetta, sekä vaikutetta tämän hetken uudesta räpistä. Trae aloittaa väkevästi oman osuutensa:

“I don’t give a fuck, tell the haters to quote it
Catching plays until the bases are loaded
Hit the plug and tell him go ahead and load it
If it don’t make the plane, I tell em to boat it
I just get the money, never promote it
Presidential like these niggas done voted”

Kimin laulujen turvin “Break Out Tha Function” käy lähellä melko radioystävällistä, popahtavaa linjaa. Se on ilman muuta popahtavin raita, mutta siltikin todella hyvin Traelle sopivaa musiikkia.

T.I , Ink ja Wyclef Jean vierailevat raidalla “Ghetto”, jonka ovat tuottaneet yhteistyössä Smash David, Keyzbaby ja Ayo. Biitti on erittäin onnistunut ja tukee riimejä ghettoelämästä. T.I räppää vahvan versen, mutta kuulostaa hämmentävän paljon Freddie Gibbsiltä. Ensimmäiset pari kertaa levyä kuunnellessani luulin täysin varmana, että Indianan mies vierailee tällä raidalla mutta ei; T.I se todella on. Wyclef Jeanin laineista jää erityisesti mieleen seuravaa kohta:

“And you can never judge me, cuz you never been there
In the middle of the night, when the enemies appear
Ghetto where we come from
Where death is not an option”

Ink laulaa mahtavan kertosäkeen “I Ain’t Mad At Ya”-raidalla, jonka aiheena on käsitellä niitä realiteetteja, joiden äärellä käytännössä köyhistä oloista lähtöisin olevat ihmiset elävät. Taustalla soi hieno kitaramelodia. Seuraavalla raidalla (“Nothing To Lose”) Trae jatkaa samanhenkistä riimittelyä katuelämän filosofiasta ja realismista:

“No point of wishing to live knowing you’re shit out of luck
I’m just praying to make it out, can’t get ahead like I’m stuck
No loyalty where I’m from, I watch it sell for a buck
On the crew sometimes, it’s listed that your own people will get you fucked”

“Feel So Lost” on herkkä kappale, jossa Trae laulaa Kimin ja Inkin kanssa räppäämisensä lisäksi. Biittiin on saatu tämänkin raidan kohdalla hienoa melodiaa rytmittämään Traen runoutta. Raidan sanomana on se, että Trae kokee tarvitsevansa Jumalalta jonkinlaista johdatusta näiden vaikeiden asioiden keskellä, joita Trae on joutunut käymään läpi lähes koko elämänsä.

Lopetusraita on nimeltään “I’m On 3.0”. Vierailijoita on suuri määrä ja kappale kestää yli 8 minuuttia. Watson The Great ja Cy Fyre ovat yhteistyössä tehneet biitin tälle “possebiisille” ja se on kyllä hyvin taidokas teos. Iskevyyden lisäksi siitä löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Loppujen lopuksi levyltä pystyy erottamaan kolme teemaa. Yksi niistä on uusien suuntauksien yhdistäminen musiikkiin vierailijoiden avulla. Tämän Trae tekee loistavasti pitäen kuitenkin kiinni omasta tyylistään. Toinen teema on herkät ja koskettavat raidat. Näitä asioita levyllä ilmenee kauniilla melodioilla varustetuilla biiteillä, lauluosuuksilla ja koskettavista aiheista musisoidessa. Kolmas teema on karu ja päitä nyökyttävä musiikki; levyllä kuullaan myös perinteistä Etelän räppiä ja esimerkiksi trap-henkistä tuotantoa. Tämän meiningin Trae on hallinnut pitkään ja tätä odotinkin tältä levyltä kaiken muun lisäksi.

Kaikesta edellä mainitusta tulee lopputulemana hyvä kokonaisuus; ehjä ja kiinnostava kombinaatio hyvää musiikkia. Pitkälle yli tunnin pituinen näyte siitä, että Trae osaa tehdä kiinnostavaa musiikkia edelleen hyödyntäen oikeanlaisia vierailijoita. Ja parasta on se, että tämä kovia kokenut mies pitää linjastaan kiinni ja riimittelee matalalla äänellään laadukasta tekstiä. Edelleen.

Kouluarvosana: 9

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s