Gunplay – The Plug (2017)

Gunplay on noussut räpin kuuntelijoiden tietoisuuteen viime vuosina. Hän on yksi Triple C’s-kollektiivin jäsen. Tunnetuin ryhmän jäsen on ehdottomasti Rick Ross, joka on Gunplayn tavoin lähtöisin Miami Gardensin Carol Citystä. Triple C’s perustettiin vuonna 2005 ja ryhmän ensimmäinen studioalbumi, Custom Cars & Cycles, julkaistiin vuonna 2009. Gunplay allekirjoitti levysopimuksen sooloartistina Rick Rossin Maybach Music Groupin kanssa ja ensimmäinen levy, Living Legend, julkaistiin vuonna 2015.

Vaikka mitään tietoa välirikosta MMG:n tai Rick Rossin kanssa ei ole ilmoitettu, niin Gunplayn toinen levy julkaistiin nyt tämän vuoden kesäkuussa Real Talk Entertainmentin kautta. The Plugilla vierailee vain kaksi artistia ja pituutta levyllä on 11 raitaa ja reilut puoli tuntia.

“D-Boy Fresh” on aloitusraita, jossa mennään heti levyn teemoihin sisälle. Trap-henkinen biitti alkaa paukkua ja Gunplay räppää huumekaupan arjesta. Levyn ensimmäisissä laineissa on sanaleikkiä:

“Y’all niggas so vagina
My coke is so Madonna
My fishscale so Parana
Put chrome on Yokohamas”

Toisella raidalla Gunplay pääsee vauhtiin vielä vahvemmin. “Call Log”-kappaleen tuotanto on tylympää ja meininki on vauhdikkaampaa sekä sanoituksissa mennään väkivaltaiseen suuntaan. Tämä tuntuu sopivan räppärille ja hän tuntuu olevan kotonaan rankan linjan parissa.

“Don’t play no fucking games, already know my pedigree
Graduated to a shooter from a petty thief…

…Hope ya know ya life worth a 10 cent slug
Niggas getting drugged over 10 dollar drugs
Pesticide niggas getting wired with the bugs
Now I’m riding, getting high, hiding from the fuzz
Selling raw til I catch a kingpin charge
Looking at 20 flat when the Mac discharge”

“Cocaine” on Gunplayn katsaus siihen, miten kokaiini on vaikuttanut hänen elämäänsä. Hän kertoo kyseisen aineen myymisen kautta tulleesta rahasta ja sen myötä kohonneesta elintasosta. Lyriikat kertovat siitä, miten aineen käyttäminen on vaikuttanut räppäriin sekä vastapainona hän mainitsee myös sen huolen, jota hänen äidillään on ollut pojan sekaantuessa huumeiden maailmaan. Gunplay mainitsee myös elinkautisen tuomion välttämisen. Tämä on viittaus vuonna 2012 syntyneeseen kohuun ja oikeusprosessiin. Gunplay nimittäin ryösti kirjanpitäjänsä aseella uhaten ja pahoinpidellen. Tapauksesta julkaistiin myös video. Vuoden 2013 alkupuolella oikeudenkäynti jäi kuitenkin kesken ja räppäri vapautui syytteistä, koska tämä kirjanpitäjä ei tehnyt poliisin eikä syyttäjän kanssa yhteistyötä.

Viides raita on nimeltään “Ain’t Gon Do Shit”, jolla vierailee MMG-artisti Tracy T. Vierailevan räppärin suoritus on erittäin onnistunut. “Hoeing On The Low” on paritusaiheinen raita, jossa biitin puolesta kuullaan rentoa tunnelmaa vaihteluna. Nimikkoraita “The Plug” tulee levyllä seuraavana ja palauttaa kuulijan taas karun katuriimin ja iskevän trap-tuotannon pariin. Kertosäe on erittäin tarttuva, mutta ilman mitään Etelän räpille tyypillistä hokemista tms. kikkailua. Gunplay räppää kertosäkeen suoraviivaisesti ja erittäin napakasti. Tästä täydet pisteet riimittelijälle. Ensimmäinen verse alkaa näin:

“I don’t trust nothing breathing
Getting even is all that I believe in
Taking out beef like a fucking vegan
Eye for an eye, we can swap it even”

Biitin puolesta toiseksi viimeinen raita, “Patience”, edustaa muusta levystä hieman eroavaa linjaa. Ainakin omaan korvaani kuulostaa siltä, että raidalle on samplatty jotain 1980-luvun elokuvaa tai tv-sarjaa. Ei aivan perinteistä trap-musiikkia, mutta sopii siltikin oikein hyvin sekaan. Kyseessä on dramaattisen oloinen biitti, jossa tuottaja “räjäyttää pankin” kertosäkeen kohdalla erittäin onnistuneella samplenpyörityksellä. Gunplay räppää läpi kappaleen raakaa riimiä ja on selkeästi nyt liipaisinherkässä tilassa lyrikaalisesti.

“Only thang on my mind, payin’ back what I owe
That’s a bullet to the head, that’s a blade to the throat
And I swear to the Lord, he goin’ straight to the morgue
For not knowin’ what he doin’, cause there’s a line you don’t cross”

Viimeinen raita on Mozzyn kanssa yhdessä räpätty “Y’all Know Where I’m From”. Biitti palaa tyypillisen trapin suuntaan edellisen raidan onnistuneen kokeilun jälkeen. Kaksikko riimittelee raporttia siitä, millaisia asioita omilla kotikulmilla tapahtuu. Sacramentolainen Mozzy on ollut nosteessa viime vuosina ja hänen riiminsä sekä ulosantinsa ovat odotetusti huippuluokkaa raidalla. Kaksikko ei ole ensimmäistä kertaa tämän vuoden puolella mikrofonin äärellä; he julkaisivat kokonaisen yhteislevyn Real Talk Entertainmentin kautta kesäkuussa. Levy kantaa nimeä Dreadlocks & Headshots.

Levy on nopeasti kuunneltu ja se on juuri sitä, mitä siltä odottaa. Lyhyt ja ytimekäs trap-julkaisu, jossa tuotanto toimii hyvin ja räppäri suoriutuu viihdyttävästi. Lyriikat ovat gangsta rapille sekä trapille hyvin tyypillisiä, mutta Gunplay osaa maustaa toisinaan sanottavaansa sanaleikeillä ja äidinkielensä värikkäällä käytöllä.

Albumilla on vierailijoita vähän, mikä on hyvä valinta. The Plug on tiivis taidonnäyte Carol Cityn kasvatilta, mikä osoittaa hänen olevan artisti isolla A-kirjaimella. Hän ei ole missään nimessä Rick Rossin varjon takaa ponnistava “joojoo-mies” tai apupoika, vaan mies, jolla on vahva identiteetti ja taitoa.

Kouluarvosana: 9-

Advertisements

One thought on “Gunplay – The Plug (2017)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s