Rass Kassin myrskyisät vuodet ennen Institutionalized Vol.1-julkaisua

Nyt teen jotain erilaista. Ennen kuin julkaisen levyarvosteluni Ras Kassin Institutionalized Vol.1-mixtapesta (joka julkaistiin syksyllä 2005), niin kirjoitan lyhyen katsauksen siitä, mitä kaikkea tapahtui ennen tämän levyn julkaisua. Pureudun ennen kaikkea Ras Kassin ja levy-yhtiön välien tulehtumiseen, joka huokuu Institutionalizedin sanoituksissa vähän väliä.

2000-luvun alku oli melkoista myllerrystä räppäri Ras Kassille. Huippuluokan kirjoittaja oli yrittänyt julkaista 2001 kolmatta albumiaan nimeltään “Van Gogh”. Bootleggaus oli ollut raskaasti edellä virallista julkaisutahtia ja Ras Kassin uutta musiikkia oli soiteltu kaduilla hyvissä ajoin ennen yhtään singlelohkaisua tai muuta promotionaalista julkaisua. Eräässä The Sopranos-sarjan jaksossakin oli kuulunut levyn nimikkoraita eräässä kohtauksessa. Levy jäi lopulta julkaisematta. Tästä Sopranos-jupakasta löytyy video Youtubesta, jossa myös itse kohtauksen lisäksi tämä “Van Gogh”-raita:

KLIKKAA TÄSTÄ JA VIDEO AVAUTUU UUTEEN IKKKUNAAN

Ras Kassilta oli julkaistu Priority Recordsin leivissä kaksi albumia 1990-luvulla. Priority Records oli sulautunut Capitol Recordsiin ja kyseisen muutoksen jälkeen Ras Kassin ongelmat lisääntyivät. Hän oli jo 1990-luvulla kokenut omasta mielestään syrjintää ja välinpitämättömyyttä levy-yhtiön suunnalta ja saanut kertomansa mukaan naurettavan pieniä summia rahaa käytännössä tilillensä Priority Recordsilta. Ongelmat levy-yhtiön kanssa paisuivat lisää nyt, kun katolla luki Capitol Records. Van Gogh-fiaskon jälkeen huonon ilmapiirin keskellä, Ras Kass lähti kuitenkin äänittämään uutta albumia nimeltään “Goldyn Chyld”.

Kun räppäri hölmöili itselleen vankilatuomion päihtyneenä ajamisesta, alkoi erikoinen tapahtumasarja. Levy-yhtiö ilmoitti hyllyttävänsä Goldyn Chyldin julkaisun, mikä oli lähes täysin julkaisuvalmis levy sillä hetkellä. Juuri ennen tuomion täytäntöönpanoa, Ras Kass pakeni virkavaltaa hallussaan master-nauhat levystään ja pakomatkan aikana nauhoitti vielä vähän lisää räppiä. Lyhyen pakoilun jälkeen hän antautui poliisille ja lähti istumaan tuomiotaan. Vankilasta käsin hän päätti aloitella oikeusprosessin valmistelua levy-yhtiötä vastaan.

Alkukesästä 2004 Ras Kass oli vielä kaltereiden takana, kun hän haastoi oikeuteen Priority Recordsin, Capitol Recordsin, EMI Musicin ja kaksi Priorityn johtajaa. Hyvä riimienkirjoittaja teki hyvää kirjallista työtä tässäkin kohtaa; haaste oli hyvin tarkka, 32-sivuinen kokonaisuus kovia syytöksiä levypomoja vastaan. Lisäksi Ras Kass hyvin perustellusti syytti Kalifornian lainsäädäntöä siitä, ettei se suojaa riittävästi ammattimuusikoita. Joulukuussa 2004 räppärillä oli 19 kuukautta istumista takanaan ja hän pääsi vapaaksi vankilasta.

Lopuksi paljastan asioita sopivasti Institutionalized Vol.1:n jälkeisestä ajasta. Alkuvuodesta 2007 oikeus päätti jutun levy-yhtiöiden hyväksi. Ras Kass kirjoitti avoimen (ja hyvin vihaisen) kirjeen Capitolin suuntaan. Hyvä asia tässä koko tapahtumasarjassa oli se, että Ras Kass oli vapaa tästä levy-yhtiöstä, jonka kanssa yhteistyöstä ei tullut mitään.

Advertisements

One thought on “Rass Kassin myrskyisät vuodet ennen Institutionalized Vol.1-julkaisua

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s